Consulaat & visum - Reisverslag uit Veendam, Nederland van Thijs Ridder - WaarBenJij.nu Consulaat & visum - Reisverslag uit Veendam, Nederland van Thijs Ridder - WaarBenJij.nu

Consulaat & visum

Door: Thijs

Blijf op de hoogte en volg Thijs

18 Augustus 2006 | Nederland, Veendam

Algemeen bekend is dat Amerikanen erg bang zijn voor buitenlanders, en dan vooral voor asielzoekers en economiese vluchtelingen. Dus stellen ze erg veel eisen voor dat je het land binnen mag. een van die eisen is dat men een visum heeft voor Amerika. Maar dat is niet zo simpel te krijgen:
om te beginnen moet iedereen die voor een visum in aanmerking wil komen formulier: DS-156 nodig. een formulier van 2 blaadjes waar in ze willen weten

wie je bent, met paspoort nummer en al, waar je woont, of je getrouwd bent, wat je van plan bent te doen, of je ooit eerder in Amerika bent geweest. Allemaal erg vervelende vragen. Vervolgens moeten alle mannelijke aanvragers ook DS-157 in vullen: wie je moeder is, wie je vader is, alle landen waar je ooit bent geweest, of je ooit met wapens in aanraking bent geweest, enz.
Dan denk je dat je eindelijk klaar bent met de formulieren. Moeten alle Exchange Visitors formulier DS-158 invullen: nog een keer, wie je bent, of je kinderen hebt, waar je ooit gewerkt hebt/gestudeerd.

Ben je eindelijk klaar met alle formulieren, moet je vervolgens een belasting betalen van $100, willen ze een foto van 5 cm bij 5 cm op een witte achtergrond van je, en moet je het consulaat bellen voor een afspraak. Dus ik dat doen, krijg je eerst een bandje die je verteld wat iedere aanvrager sowieso moet hebben: DS-156, bewijs van voldoende financiën (student, 17, GEEN!), bewijs van vertrek uit de VS maar mag geen retour ticket zijn (hoe dan wel). Kortom onmogelijk. Maar ik kreeg iemand aan de lijn:
“Dag, wat is uw creditcard nummer, 15 euro graag”. Dus ik dat doen en een afspraak maken, “2 augustus meneer”. Het was eind juni toen ik belde, dus een beetje verbaas dat het 5 weken duurde voor dat er plaats was. En we waren van 20 tot 29 juli in Amsterdam dus ik wouw eigenlijk wel graag in die week, maar kon echt niet eerder.

Dus wij 2 Aug naar het consulaat in Amsterdam, naar museum plein. En inderdaad was er een Amerikaanse vlag achter een heel dik hek. Was er een poort met een bel, dus ik drukken, moest je voor de kamera gaan staan vertellen wie je was, je uitnodiging laten zien en wanneer je een afspraak had. Mocht ik binnen, was het hek binnen stond er een vierkante kerel die me foeeerde (kijken of je iets bij je hebt). en een metaal detector langs me haalde. Denk je dat je security gehad hebt, is er nog een apart security hokje. Mag 1 persoon tegelijk naar binnen. Als je binnen bent moet je eerst alles afgeven en word het in bewaring gebracht, behalve je portemonnee want je moet nog wel betalen hè. Moet je door een metaal detector poortje en ik had een riem om, die af, schoenen uit, jas uit. Toen mog ik door. Alleen zij de 2e security dat men papieren fout waren(er stond “BARCODE” op een papier maar de moesten streepjes staan, een barcode). Dus ik weer er uit en naar internet café. Terug naar consulaat, weer het hele ritueel. Was ik binnen en moest ik in de rij voor de balie gaan staan, ik eerst zitten om me weer aan te kleden, nonono stand in line.

Dus ik dat doen, mocht ik me spullen afgeven en gaan zitten zou van zelf geroepen worden. Het was kwart voor 3, het werd 4 uur, het werd half 5 en toen werd ik naar de balie geroepen. Wat ik wou gaan doen, en waar ik heen ging, en voor hoelang, alleen? Kan je dat wel. EN wie betaald het, ik en me moeder en de rotary youth exchange. Ooh dat kende die wel goede organisatie en of ik even men vinger op het apparaatje wilde leggen voor afdrukken en dat hij ook een uitwisseling heeft gedaan maar niet met die organisatie en dat het visum binnen 3 dagen op de mat lag.

Dus de volgend dag had ik me paspoort met visum er in op de mat :D. dus na veel tijd en moeite heb ik hem eindelijk gekregen en ik had ook net me ticket dus ik kan weg.

Ik denk dat dit het laatste berichtje van Nederlandse bodem is. Maar ik zal snel weer schrijven als ik daar ben.

Groeten aan iedereen

• 19 Augustus 2006 - 17:54

Jan Ridder:

ha thijs,
    het gaat dus lukken;
    wat een gedoe, bij de angsthazige americano's.
    veel succes, heel benieuwd naar je avonturen!
    hartelijke groeten,
    jan

• 19 Augustus 2006 - 18:10

Floor:

Hoi Thijs!

Nou, nog een paar daagies en dan ben je onderweg.
    Leuk om via deze site je belevenissen te kunnen lezen, zal em zeker in de gaten houden!

Een hele goede reis en vooral een fantastische tijd!

Tot PiKa 2008? :P

Liefs, Floor

• 20 Augustus 2006 - 12:31

Diede:

Hoi Thijs,
    Ik denk dat je nu aan het inpakken bent. Veel plezier aan de overkant!!!
    diede